Természetes és biológiai légszennyező folyamatok

A légszennyezésért elsősorban mi, emberek vagyunk felelősek, de nem szabad elhanyagolni a természetes eredetű szennyezést sem, mely adott körülmények között meghatározó és komolyan egészségkárosító is lehet. Gondoljunk csak a pollenek által kiváltott allergiára vagy egy-egy nagyobb vulkánkitörés következtében kialakuló komoly por és kéndioxid szennyezésre. A 4. táblázatban összegezzük a főbb természetes légszennyezőket és forrásaikat.


A pollenekkel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy a különösen allergén polleneket termelő növények (például a parlagfű) robbanásszerű elterjedését az emberi tevékenység okozza.

Ennél is fontosabb azonban a következő. Pollenek mindig is voltak a levegőben! Most mégis sokkal több ember válik allergiássá, asztmássá, mint korábban, és számuk rohamosan nő. Az emberi tevékenységből (közlekedés, ipar, energiatermelés stb.) rendkívül sok olyan anyag kerül a levegőbe, amelyek korábban vagy egyáltalán nem voltak jelen, vagy csak a jelenleginél jóval kisebb mennyiségben. Ezek a szennyező anyagok rátapadnak a pollenek felületére, és magukat a polleneket is agresszívabbá, allergénebbé teszik. Másrészt a pollenekkel ezek a káros anyagok is bejutnak a szervezetünkbe.

Egyes növények (például a parlagfű) pollenje önmagában is fokozottan allergén (allergiakeltő) lehet. Azonban a szennyezett levegő mindenfajta pollent módosíthat, az emberi egészségre károsabbá tehet. Tehát a növények, amelyek az ember egészségét óvják, és amelyek nélkül az ember nem létezhet, egyre inkább az ember ellenségeivé válnak. Ezt a folyamatot csak a légszennyezés, és különösen a gépjármű-közlekedésből származó káros anyagok nagymértékű csökkentésével lehet visszafordítani.