Egészség - Allergia

Allergia és a vegyi anyagok

Az allergia a fejlett világban népbetegség, hazánkban a lakosság negyede szenved e betegség valamely formájától. A vegyi anyagok elterjedésével egyidős az allergiás megbetegedések tömeges elterjedése. A mindennapi életben, kozmetikumokban, tisztító szerekben, élelmiszerekben megszámlálhatatlan olyan vegyi anyaggal érintkezünk, melyek önmagukban allergiás reakciót váltanak ki az arra érzékeny emberekből, illetve hozzájárulhatnak az allergiás megbetegedéshez. Közismert, hogy közvetlen allergiát okoz a nikkel és króm (bizsu allergia), sokan érzékenyek a pácolt, lakkozott bútorokból, szőnyegből kipárolgó formaldehidre. Az élelmiszeradalékok közül is sok kiválthat allergiás reakciót az arra érzékenyek között, ilyen anyag az egyik legelterjedtebb édesítőszer az aszpartám, némelyek pedig asztmás rohamot kapnak egyes kéntartalmú tartósítószertől.
Sajnos sokkal komolyabb problémát jelent, hogy egyes vegyszerek a mindennapi életből megváltoztatják az immunrendszer működését, károsítják azt, beavatkoznak a hormonrendszer működésébe, ezáltal előidézve az allergiás megbetegedést. A pollenallergiás megbetegedések jó része ezért az ésszerűtlen vegyszerhasználat következménye.

Dr. Magyar Donát cikke a parlagfűről